ROTA TIP MERKEZİ
Message Icon
E-Randevu
randevu@rotatipmerkezi.com.tr
Phone Icon
Randevu
0212 699 0783 - 0212 758 9323

Bize Ulaşın

Bağırsak Sağlığı ve Probiyotikler: Bağırsak Florasını Dengelemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

İkinci beyin olarak da bilinen bağırsaklar, insan vücudunun sağlıklı bir şekilde çalışmasına büyük katkı sunarlar. Ancak yediklerimiz, hayat tarzımız ve alışkanlıklarımız bağırsakların iyi veya kötü yönde çalışmasına doğrudan katkı sunmaktadır.

 

Bağırsak sağlığı ve bağırsakların iyi çalışmasını sağlamak için gerek duyulan bir diğer özellik ise bağırsak florasındaki yararlı bakterilerdir. Bağırsaklardaki yararlı bakteri florası yeme içme alışkanlıklarımıza bağlı olarak zarar görebilir. Bu durumu düzeltmek için bağırsak florasını canlandıracak probiyotikler ve besinlerle takviyeler yapabilirsiniz.

 

Bağırsak Bakteri Florası Nedir?

Bağırsak florası, bağırsakta yaşamlarını sürdüren yararlı bakterileri içermektedir. Sağlıklı bir insan bağırsağında 200 farklı türde yararlı bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler alınan vitaminlerin sindirilmesini ve yiyeceklerden gerekli faydanın alınmasını sağlar.

 

Bağırsaklarda bulunan yararlı bakteriler, bağırsak sağlığının yanı sıra doğrudan vücudunuzun sağlıklı olmasına da katkı sunar. Bağırsak florasının sağlıklı olup olmaması ile birçok sağlık sorunun benzerliği bulunmaktadır.

 

  • Bağışıklık Sistemi
  • Endokrin Bozuklukları
  • Kardiyovasküler Hastalıklar
  • Kanser
  • Otoimmün Hastalıkları

 

Bağırsak Florasının Sağlığını Korumak İçin Yapabileceğiniz Şeyler

Bağırsak florasında sağlığı korumak için bağırsak florasını koruyucu veya canlandırıcı bazı besin ve takviyeler mevcuttur. Ayrıca yapabileceğiniz diğer başka yöntemler de bağırsak florasının korunmasını sağlamaktadır.

 

Stresli Olmaktan Kaçının

Bağırsak florası psikolojik durumdan doğrudan etkilenebilir. Yüksek stres seviyeleri ve üzüntü bağırsak florasının zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak için stres seviyenizi optimal seviyelerde tutmaya gayret edin. Stresli hissettiğiniz durumlarda yürüyüş, sevdiğiniz bir şeyi yapma veya dinlenme gibi aktiviteleri tercih edebilirsiniz.

 

Düzenli ve Yeterli Uyku

Bağırsak florası yetersiz ve kalitesiz uykudan doğrudan etkilenir. Özellikle uykusuzluk durumu kronik olarak devam ediyorsa bu durum bağırsaklarınızın zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden en az 7-8 saat uyumaya özen gösteriniz.

 

Yavaş ve Çiğneyerek Yiyin

Bağırsaklar, yediğimiz yiyeceklerdeki vitamin ve minerallerin emilimini gerçekleştirir. Hızlı yemek, mideye zarar vereceği gibi doğrudan bağırsaklarınızda da soruna neden olabilir. Yavaş yiyerek sindirim problemlerini büyük ölçüde kontrol altına alabilirsiniz.

Bol Su İçin

Su tüketimi, insan sağlığı için oldukça önemlidir. Vücudun yenilenmesi ve güçlenmesi için su tüketimini düzenli olarak yapmanız gerekiyor. Bağırsak florasının korunması için bol su tüketimi hayati bir öneme sahiptir. Bol su tüketimi, zararlı bakterilerin bağırsak içinde barınmasını azaltır.

 

Probiyotik Kullanımı İhmal Etmeyin

Beslenme alışkanlıklarınızda bağırsakların sağlığını korumak için probiyotik ve prebiyotik kullanmak iyi bir seçenek olabilir. Prebiyotikler bağırsaktaki faydalı bakterilerin büyümesini ve çoğalmasını teşvik etmek için “besin” sağlarken, probiyotikler canlı iyi bakterilerdir. Ancak probiyotik kullanımı mutlaka doktorunuz tarafından önerilmelidir. Bağışıklık düşüklüğü durumunda probiyotik kullanılması önerilmemektedir.

 

Beslenme Düzeninizi Gözden Geçirin

Bağırsak florasındaki düzen, beslenme düzeni ile doğrudan ilişkilidir. Özellikle yüksek şeker içeren ve yağlı bir diyet bağırsak florasının zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden lifli gıdaları tercih etmeniz sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmanızı sağlar.

 

1 Comment

  • Una
    9 Ağustos 2024

    You have remarked very interesting details!

    ps nice site.Money from blog

    Reply

Bir yanıt yazın