ROTA TIP MERKEZİ
Message Icon
E-Randevu
randevu@rotatipmerkezi.com.tr
Phone Icon
Randevu
0212 699 0783 - 0212 758 9323

Bize Ulaşın

Ciltteki Çatlaklar Niçin Olur?

 

Çatlaklar, yani ciltte aniden ortaya çıkan çizgiler, birçok kişi için   hem estetik açıdan hem de sağlık açısından yaygın bir endişeye sebep olabiliyor. Elbette ciltte ortaya çıkan her çatlak kesin olarak zararlı olmayabilir. Ciltteki çatlakların oluşmasında birçok neden etkili olabilir. Ciltte oluşan çatlakların ciddiyet derecesi nerede olduğuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ciltte oluşan çatlaklar için doktoronuzdan randevu alarak muayene olmanız öneriliyor.

 

Cildin Gerilmesi

Çatlakların en basit nedenlerinden biri cildin hızlı bir şekilde gerilmesidir. Bu durum, vücudun önemli ölçüde kilo aldığı dönemlerde, hamilelikte veya ergenlik döneminde meydana gelebilir.

 

Çatlakların en basit nedenlerinden biri cildin hızlı bir şekilde gerilmesidir. Bu durum, vücudun önemli ölçüde kilo aldığı dönemlerde, hamilelikte veya ergenlik döneminde meydana gelebilir. Kolajen ve elastin adı verilen proteinler sayesinde cilt elastiktir. Ancak cildin çok hızlı bir şekilde gerilmesi neticesinde cildin esnekliğini sağlayan lifler koparak çatlakların ortaya çıkmasına neden olabilir.

 

Cilt esnekliği, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve hasta öyküsü gibi durumlar cildin esnekliğini doğrudan etkilemektedir.

 

Hormonal Değişiklikler

Çatlakların oluşmasında hormonal değişimler önemli bir rol oynar. Ergenlik, hamilelik ve menopoz gibi yaşamsal evrelerde vücut, cildin esnekliğini etkileyebilecek önemli hormonal değişiklikler yaşamasına neden olabilir.

 

Özellikle, böbreküstü bezleri tarafından üretilen bir hormon olan kortizol, bu zamanlarda artarak kolajen üretiminde azalmaya yol açabilir. Kolajen cildin esnekliği için gerekli olduğundan, kolajen azalması cildin gerilerek çatlak bir görünüme sahip olmasına sebep olabilir.

 

Genetik ve Çevresel Faktörler

Sahip olunan genetik özellikler cildin çatlamasında etkili olabilir. Aile bireylerinde görülen çatlakların sizde de görülme olasılığı yüksektir. Bu yatkınlık, cildinizin yapısını, esnekliğini ve genel olarak gerilmeye dayanma kabiliyetini belirleyen genetik yapıdan kaynaklanmaktadır. Genetik özelliklerinizin farkında olarak cildinizde ne tür çatlakların olabileceğini bilebilirsiniz.

 

Çevresel faktörler de cilt çatlaklarının ortaya çıkmasındaki bir diğer etkili faktör olarak biliniyor. Özellikle sıcak bölgelerde ve yaz aylarında güneşin zararlı UV ışınları ve aşırı kuru hava, cildin nemini kaybetmesine ve elastikiyetinin azalmasına neden olabilir. Bu gibi çevresel faktörler, cildin gerilmeye karşı daha savunmasız hale gelmesine ve çatlakların oluşmasına neden olabilir.

 

 

Bir yanıt yazın