Kronik bir solunum rahatsızlığı olan astım, özellikle çocuklar başta olmak üzere birçok bireyin yaşam kalitesini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Çocuk yaşlarda astım hastası olmak doğru bir bakım ve tedavi gerçekleştirilmediği sürece çocukların büyüme ve gelişme aşamasında birçok probleme neden olabilir. Çocukların geçirdiği astım hakkındaki genel bilgileri sizin için derledik.
Astım Hastalığı Çocuklarda Sıklıkla Görülüyor mu?
Son verilere göre, çocuklarda astım hastalığı dünya genelinde sık görülen kronik rahatsızlıkların başında gelmektedir. Her 100 çocuktan 10’u astım rahatsızlığı ile mücadele etmektedir. Çocuklarda astım hastalığı ülkelere göre farklılık gösterebilir. Ayrıca çocuklarda astım görülme oranı yine ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir.
Çocuk döneminde başlayan astım hastalığı, çocukluk döneminin herhangi bir döneminde başlayabilir. Özellikle erkek çocuklar kız çocuklarına göre astım hastalığına daha yatkındır. Erken tanı ve tedavi, çocuklarda hızlı bir şekilde iyileşmesi ve astım hastalığının kontrol altında tutulmasına imkan sağlamaktadır.
Çocukluk Çağında Astım Neden Olur?
Çocukluk çağındaki astım rahatsızlığının tek bir sebebi bulunmuyor. Çocukluk çağında ortaya çıkan astım rahatsızlığının ilk sebebi olarak genetik faktörler öne çıkıyor. Aile öyküsünde astım geçmişi olan çocuklarda astım görünmesi olasılıklar dahilindedir.
Ayrıca, belirli çevresel faktörlere ve alerjenlere maruz kalmak, duyarlı çocuklarda astım semptomlarını tetikleyebilir. Yaygın tetikleyiciler arasında polen, toz akarları, evcil hayvan tüyleri, solunum yolu enfeksiyonları, tütün dumanı ve hava kirliliği bulunmaktadır.
Çocukluk Çağı Astımı Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Çocukluk çağındaki astım rahatsızlığı bazı durumlarda tedavi edilemektedir. Ancak hastalığın kontrol altında tutulması ve günlük yaşamı etkilememesi için bir dizi yöntem mevcuttur. Çocuklarda astım tedavisinin temel hedefleri semptomları önlemek ve azaltmak, normal akciğer fonksiyonlarını sürdürmek ve günlük aktivitelere katılımı sağlamaktır.
Astım ilaçları bronkodilatörler, inhale kortikosteroidler ve lökotrien modifiye edicileri içerebilir. Bu ilaçlar astımdan dolayı meydana gelen nefes darlığının giderilmesini sağlamaktadır. Elbette bu ilaçlar çocuğun sağlık durumuna bağlı olarak azaltılabilir veya tamamen kullanımı bırakılabilir. Astım hastalığı tedavisinde son karar doktorunuza aittir. Düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemeniz gerekiyor.