İstenmeyen gebelikleri önlemenin kolay ve etkili yöntemlerinden biri olan “doğum kontrol hapı” yüksek bir başarı oranına sahiptir. Doğum kontrol hapı, prospektüsüne uygun bir şekilde kullanıldığında istenmeyen gebeliği büyük ölçüde önlemektedir. Ayrıca birçok rahatsızlığın da önlenmesinde kullanılan bir tıbbi ilaçtır. Doğum kontrol hapları elbette her ilaç gibi belirli yan etkilere de sahiptir.
Doğum Kontrol Hapı Nedir?
Hamile kalmak istemeyen birçok kadın doğum kontrol haplarını kullanmaktadır. Doğum kontrol haplarının iki ana kategorisi vardır: kombinasyon hapları (östrojen ve progestin hormonları bir arada sentezlenir) ve mini haplar (sadece progestin). Bu hormonlar yumurtalıkların kendi östrojen ve progesteronuyla benzerlik gösterir.
Doğum kontrol hapları, yumurtalıkların yumurta üretme süreci olan yumurtlamaya müdahale ederek çoğunlukla gebe kalmayı önler. Döllenmiş bir yumurtanın yokluğunda gebelik imkansızdır. Ve bu hormonlar servikal mukusu kalınlaştırdığından, spermlerin rahme girmesi ve salınmış olabilecek yumurtaları bulması daha zor olur. Ek olarak, rahim zarını incelterek döllenmiş bir yumurtanın aşılanma şansını azaltırlar.
Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Var mıdır?
Doğum kontrol hapları, elbette her ilaç gibi belirli bir yan etkiye sahiptir. Ancak bu yan etkiler yine tüm ilaçlarda olduğu gibi belirli yüzdelere göre farklılık göstermektedir. Ayrıca Bu yan etkiler hapın türüne ve kişinin vücuduna bağlı olarak da değişim gösterebiliyor. Doğum kontrol haplarında görülen bazı yan etkiler şöyle sıralanabilir;
- Mide Bulantısı
Doğum kontrol hapları hormonal dengeye etki ettiği için bazı kadınlarda mide bulantısına neden olabilir. Ancak bu durum kişiye ve kullanım sıklığına bağlı olarak değişim gösterebilir.
- Baş Ağrısı
Hormon seviyelerindeki değişiklikler bazı kadınlarda baş ağrısı veya migreni tetikleyebilir. Özellikle vücudunuzun alt yapısı buna uygunsa baş ağrısı sorununuz olması ihtimaller dahilinde sayılabilir.
- Kilo Alımı
Doğum kontrol hapı kullanımında hormonal dengenin durumuna bağlı olarak kilo alımı gerçekleşebilir. Ancak bu durum elbette geçici olarak görülebilir.
- Ruh Hali Değişiklikleri
Hormonal değişiklikler ruh halini etkileyebilir, potansiyel olarak depresyona veya diğer duygusal değişikliklere yol açabilir. Bu yüzden doğum kontrol hapı kullanımını azami seviyelerde tutunuz.
- Düzensiz Adet
Doğum kontrol hapları, eğer çok sık aralıklarla kullanılırsa düzensiz adete neden olabilir. Bu yüzden doğum kontrol haplarını belirlenen sürede fazla kullanmayınız.
Bu yan etkiler ortaya çıkabilirken, birçok kadının hapı çok az sorunla veya hiç sorun yaşamadan aldığını unutmamak gerekir. Doğum kontrol hapının faydaları arasında sivilcelerin azalması,bazı durumlar ve bireyler için daha düzenli adet görme, düşük dış gebelik riski ve pelvik inflamatuar hastalık, yumurtalık kistleri, yumurtalık ve endometriyal kanserlere karşı koruma sayılabilir.
Bu yüzden doğum kontrol haplarını ilgili hastalıkların tedavisi için kullanacaksanız mutlaka doktor kontrolünde ve belirlenen dozda almanız gerekmektedir.