ROTA TIP MERKEZİ
Message Icon
E-Randevu
randevu@rotatipmerkezi.com.tr
Phone Icon
Randevu
0212 699 0783 - 0212 758 9323

Bize Ulaşın

Doğum Öncesi ve Sonrası Egzersiz: Anneler İçin Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı

Hamilelik sırasında ve sonrasında anne adaylarının sağlıklarına çok daha fazla önem göstermesi gerekiyor. Hem anne hem de bebek sağlığı için uygun hamilelik egzersizleri hamilelik süreci boyunca yaşam kalitenizin artmasına, bebeğin daha sağlıklı gelişmesine, postnatal durumu daha hızlı bir şekilde atlatmanıza ve sizin sağlığınızın iyileştirilmesine imkan sağlamaktadır.

 

Doğum Öncesinde Hamilelik Egzersizleri Niçin Önemlidir?

Doğuma giden süreç olan hamilelik dokuz aylık bir süreci kapsamaktadır. Fizyolojik birçok değişikliğe neden olan hamilelik, özellikle hassas geçirilmesi gereken bir dönem olarak biliniyor.

 

Hamilelik boyunca belirli aralıklarla ve uygun hareketlerde egzersiz yapmak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını oldukça olumlu yönde etkileyebilir. Hamilelik sırasında egzersiz yapmanın size sunacağı katkılar ise şöyle sıralanabilir;

 

  • Kas kütlenizi koruyabilir, hamilelik sürecinde dayanıklılığınız artar: Hamilelik süresince vücutta ek yükün varlığı bulunmaktadır. Düzenli egzersiz, kaslarınızı güçlendirmenize, dayanıklılığınızı artırmanıza ve vücudunuzun bu değişikliklere daha iyi uyum sağlamasına yardımcı olabilir.

 

  • Ağrı ve rahatsızlıkları azaltır: Hamilelik sırasında, bel ağrısı, sırt ağrısı, bacak krampları ve şişmiş ayaklar gibi durumlarla karşılaşmanız olasılıklar dahilinde görülüyor. Vücudu gevşetici egzersizler ile ağrılarınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

 

  • Hamilelik kiloları ile daha iyi baş edebilirsiniz: Hamilelik sırasında kilo almanız oldukça normaldir, ancak düzenli egzersiz kilo artışını kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, doğum sonrası kilo kaybına da katkıda bulunabilir.

 

  • Dolaşımı artırır: Egzersiz, kan dolaşımını artırarak oksijen ve besin maddelerinin bebeğe daha iyi ulaşmasını sağlar. Ayrıca vücudun ödem tutmasını da büyük ölçüde önleyebilir.

 

  • Ruh halinize iyileştirici etkide bulunur: Hamilelik hormonlarının etkisiyle ruh hali değişiklikleri yaşanabilir. Düzenli egzersiz, endorfin üretimini artırarak depresyon, anksiyete ve stresi azaltabilir ve daha iyi bir ruh halini teşvik edebilir.

 

  • Doğum sürecine bedeninizi hazırlar: Pelvik kasları güçlendirmek ve esnekliği artırmak, doğum sırasında daha rahat bir deneyim yaşamanıza yardımcı olabilir. Egzersiz, vücudu doğuma hazırlayabilir.

 

Doğum Sonrasında Hamilelik Egzersizleri Niçin Önemlidir?

Hamilelik boyunca egzersizleri aksatmadan yapmanız elbette doğuma giden sürece sizi çok daha sağlıklı bir şekilde hazırlayacaktır.

 

 Ancak postnatal yani hamilelik sonrasında egzersiz yapmanın da birçok avantajı bulunmaktadır. Hamilelik sonrası egzersizlerinin size sağlayacağı faydalar şöyle sıralanabilir;

 

  • Fiziksel olarak hızlı iyileşme sağlar: Doğum, başlı başına vücudun tamamını yoran bir yapıya sahiptir. Düzenli egzersiz, vücudu güçlendirmenize ve doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırmanıza yardımcı olabilir.

 

  • Bedeninizi güçlendirir: Hamilelik ve doğum süreci,vücudunuzda bulunan belirli kas dokularının zayıflamasına neden olabilir. Doğum sonrası doktorunuzun size verdiği egzersizleri yaparak, bu kasları güçlendirmenizi sağlayabilirsiniz.

 

  • Kilo kontrolünü destekler: Doğum sonrası kilo vermek ve vücudu eski formuna döndürmek isteyen anneler için egzersiz, kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Günden güne arttıracağınız egzersizler ile kilonuzu kontrollü olarak hamilelik öncesi döneme getirebilirsiniz.

 

  • Yorgunluğu azaltır: Yeni anne olmanın getirdiği yorgunluk ve enerji eksikliği ile başa çıkmak için egzersiz yaparak enerjinizi arttırabilirsiniz. Kendinizi daha zinde hissedebilirsiniz.

 

  • Pelvik taban kaslarını güçlendirir: Pelvik taban kaslarının güçlü olması, idrar kaçırma sorunlarını ve pelvik organ sarkması riskini azaltabilir.

 

Doğum sonrası egzersize başlamadan önce doktorunuzla veya doğum sonrası doktorunuzla görüşmek önemlidir. Doğum sonrası vücut iyileşme sürecine ve her bireyin özgün ihtiyaçlarına bağlı olarak egzersiz programınızı doktorunuzla birlikte size uygun olarak ayarlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın