ROTA TIP MERKEZİ
Message Icon
E-Randevu
randevu@rotatipmerkezi.com.tr
Phone Icon
Randevu
0212 699 0783 - 0212 758 9323

Bize Ulaşın

Kolesterol Nasıl Düşürülür? Kolesterole İyi Gelen Besinler Nelerdir?

 

İnsan vücudu, sağlıklı ve işler bir halde olması için birçok maddeye ihtiyaç duyar. Bu maddelerden biri de kolesteroldür. Mumsu bir madde olan kolesterol, uzun yıllar zararlı mı yararlı mı tartışmasına konu olmuştur.

 

Elbette vücut için gerekli bir madde olan kolesterol, vücutta fazla bulunduğu durumda birçok probleme neden olabilir. Beslenme ile doğrudan alakalı olan kolesterol, tüketilen yiyeceklere ve bu yiyeceklerin miktarına bağlı olarak artış gösterebilir. Kolesterolünüzü optimal seviyelerde tutmanız için kullanmanız gereken besinleri sizin için derledik.

 

Lifli Gıdalar

Lifler, sindirim sistemini büyük ölçüde düzenleyen besinlerin başında geliyor. Ayrıca mikro seviyeye getirilen lif, çözünebilir lif olarak kandaki kolesterole bağlanır ve kolesterolün kana karışmasını büyük ölçüde önleyebilir. Böylece yüksek kolesterolü kontrol altına alabilirsiniz.

 

Çözünebilir lif açısından zengin gıdalar arasında yulaf, arpa, baklagiller, meyveler (elma, portakal ve çilek gibi) ve sebzeler (Brüksel lahanası ve havuç gibi) bulunur. Bu besinleri gerek öğünlerinizin bir kısmında gerekse tamamında tüketebilirsiniz. Lif oranı yüksek sebze ve bakliyat ürünleri kötü huylu kolesterol olan LDL’nin düşürülmesinde yüksek bir etkiye de sahip.

 

Sağlıklı Yağlar

Kolesterol ve yağ tüketimi birbiriyle ilişkilidir. Ancak hangi yağı tükettiğiniz vücudunuzdaki kolesterol seviyesine doğrudan etki edebilir. İyi yağ olarak bilinen tekli doymamış yağların en önemli işlevlerinden biri de kötü huylu kolesterol denilen LDL’nin düşmesine imkan vermesidir.

 

Avokado, fındık, bazı bakliyatlar ve yağlı balık sınıfına giren uskumru ve somon, LDL kolesterol seviyesini kontrol altında tutan besinler arasında yer alıyor. Bu sağlıklı yağlar aynı zamanda vücut için gerekli olam temel besinleri sağlar ve genel kalp sağlığını destekler. Ancak yine de yüksek kalorili oldukları için ölçülü tüketilmeleri önemlidir.

 

Omega-3

Sağlıklı yağ tüketimi, kolesterol dengesinin korunmasına büyük ölçüde etki etmektedir. Vücut için sayısız yara sahip Omega-3 yağ asitleri, kolesterol seviyesinin azaltılmasında yüksek bir etkiye sahiptir.

 

Omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalar arasında yağlı balıklar (somon, sardalya ve alabalık gibi), ceviz, chia tohumu ve keten tohumu bulunur. Bu gıdaları diyetinize eklemek trigliserit seviyelerini düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Antioksidan Özelliğe Sahip Gıdalar

Vücuda zararlı olabilecek birçok maddeyi uzaklaştıran veya kontrol altında tutan antioksidan maddelerine sahip yiyecek ve içecekler, kötü huylu kolesterolün kontrol altında tutulmasına doğrudan imkan sağlamaktadır.

 

Antioksidanlar açısından zengin gıdalar arasında çilek, bitter çikolata, yeşil yapraklı sebzeler ve yeşil çay yer almaktadır. Bu besinleri günlük beslenmenizden eksik etmeyerek hem dengeli bir beslenme yapabilir hem de  kalp sağlığınız açısından ek faydalar sağlayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın